Αρχική Προτεινόμενα Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης στο εργοστάσιο Sunlight στην Ξάνθη

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης στο εργοστάσιο Sunlight στην Ξάνθη

31

Οι μαθητές των τμημάτων Οικονομίας και Διοίκησης, Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 επισκέφτηκαν το  μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη, την Sunlight.

Ο Επικεφαλής σχέσεων με τοπικές κοινωνίες και εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας, κ Σπύρος Νάκος, ήταν πάρα πολύ επικοινωνιακός από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επαφή μαζί του και του ενημερώσαμε τον σκοπό της επίσκεψης μας.

Η Sunlight  είναι μια Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής μπαταριών στο Νέο Όλβιο Ξάνθης. Το 1991 εξαγοράστηκε έναντι 300 εκατ. δραχμών από τον Πάνο Γερμανό.

Οι τομείς όπου η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες υποβρυχίων και τορπιλών μπαταρίες  για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα, μπαταρίες έλξης, συστήματος DC και UPS , στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ.

Διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής υψηλής εξειδίκευσης για βιομηχανικές μπαταρίες κλειστού και ανοιχτού τύπου τεχνολογίας μολύβδου, εξειδικευμένες μπαταρίες υποβρυχίων τεχνολογίας μολύβδου και μπαταρίες τορπιλών τεχνολογίας οξειδίου Αργύρου-Ψευδαργύρου. Αλλά και 7 γραμμές συναρμολόγησης για διαφόρων ειδών συσσωρευτές και άλλα συστήματα.

Η εταιρεία έχει έντονη εξαγωγική πορεία σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Αμερική   καθώς επίσης έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε  Αφρική, Ασία και Ωκεανία αλλά και πολλές ακόμη χώρες όπου φτάνουν τα προϊόντα της, μέσω ενός δικτύου συνεργατών που μεγαλώνει συνεχώς. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε μπαταρίες Sunlight σε ορυχεία από τη Χιλή, μέχρι την Αυστραλία, σε υποβρύχια στη Γερμανία, την Ιταλία και το Περού, μέχρι σε logistic center στη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Νότιο Αφρική.   Η τελευταία συνεργασία της ήταν και στο  Ισραήλ.

Τέλος, το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος της Sunlight εδρεύει στην Κομοτηνή και είναι η πρώτη μονάδα βιομηχανικής ανακύκλωσης στη χώρα που έχει πιστοποιηθεί από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (EMAS).