Αρχική Ενημέρωση Δραστηριότητες Απολογιστική Έκθεση Εκπαιδευτικού Ομίλου: “Ανεβάζοντας μία Θεατρική Παράσταση”

Απολογιστική Έκθεση Εκπαιδευτικού Ομίλου: “Ανεβάζοντας μία Θεατρική Παράσταση”

8

Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ξεκίνησε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2022. Στον Όμιλο δήλωσαν συμμετοχή 12 μαθητές. Αρχικά συγκεντρώθηκε η ομάδα ώστε να αποφασιστεί η ημέρα και η ώρα της εβδομαδιαίας συνάντησης. Καθορίστηκε ως ημέρα συνάντησης της ομάδας η Δευτέρα από τις 14:00 έως και τις 16:00.

Έπειτα ξεκίνησαν οι εβδομαδιαίες συναντήσεις. Αρχικά η ομάδα επικεντρώθηκε σε θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις γνωριμίας, ώστε να επέλθει η γνωριμία και το δέσιμο των μελών της ομάδας και να μπορέσουν οι μαθητές να εκφραστούν στο πλαίσιο της ομάδας. Παράλληλα ξεκίνησε η συγγραφή του θεατρικού έργου από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τους μαθητές. Η συγγραφή του θεατρικού έργου βασίστηκε στην κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος «Η Αλφαβήτα της Εφηβείας» από τη συγγραφέα Μάγια Δεληβοριά. Επειδή το θέμα του έργου αφορούσε τις πτυχές τις εφηβικής ζωής η συγγραφή του έργου έγινε σε συνεργασία με τους μαθητές του Ομίλου οι οποίοι κατέγραψαν τις απόψεις και τις ιδέες τους, ώστε να προκύψει το τελικό κείμενο. Στο τέλος του Δεκεμβρίου το θεατρικό έργο ήταν έτοιμο και μοιράστηκε στους μαθητές. Ο τίτλος που δόθηκε στο έργο ήταν: «Ένα ζευγάρι φτερά, παρακαλώ!». Επίσης σε συνεννόηση με τον Δήμο Παγγαίου αποφασίστηκε το έργο να παρουσιαστεί σε σχολεία του Δήμου, αλλά και στο ευρύ κοινό την εβδομάδα 2-6 Μαΐου 2023 στο αμφιθέατρο «Φρ. Παπαχρηστίδης»  στην Ελευθερούπολη και να πραγματοποιηθεί μία βραδινή παράσταση το Σάββατο 6 Μαΐου 2023.

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησαν οι πρόβες για την εκμάθηση των ρόλων για τη θεατρική παράσταση. Παράλληλα με τις πρόβες από τις αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε η κατασκευή των κοστουμιών και των σκηνικών της παράστασης από τους μαθητές σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Όσο περνούσαν οι εβδομάδες και οδεύαμε προς τις ημερομηνίες των παραστάσεων οι πρόβες, όπως και η κατασκευή των κοστουμιών και των σκηνικών εντάθηκαν με σκοπό να έχουν τα πάντα ολοκληρωθεί εγκαίρως. Τις τελευταίες ημέρες πριν από την παράσταση δημιουργήθηκαν η αφίσα, το πρόγραμμα και οι προσκλήσεις της παράστασης σε συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Για την προώθηση της παράστασης απεστάλη δελτίο τύπου στα τοπικά μέσα, το οποίο αναρτήθηκε επίσης και στην ιστοσελίδα του σχολείου. Προσκλήθηκαν όλα τα σχολεία του Δήμου Παγγαίου, αλλά και οι τοπικοί φορείς και αξιωματούχοι.

Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την πραγματοποίηση τεσσάρων (4) παραστάσεων από τη θεατρική ομάδα του σχολείου μας. Η 1η παράσταση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 10:30 για το Γυμνάσιο Ποδοχωρίου. Την ίδια μέρα στις 12:30 έγινε 2η παράσταση για το ΓΕ.Λ. Ελευθερούπολης και τμήματα του σχολείου μας. Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στις 12:00, πραγματοποιήθηκε η 3η  παράσταση για το Γυμνάσιο Ελευθερούπολης και τμήματα του σχολείου μας. Το Σάββατο 6 Μαΐου και ώρα 20:00 υλοποιήθηκε η 4η παράσταση για το ευρύ κοινό, το οποίο γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Φρ. Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη.

Όλες οι παραστάσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό και κολακευτικά σχόλια από το κοινό, το οποίο χειροκρότησε θερμά και έδωσε πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της παράστασης.

Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν από την αρχή για την υλοποίηση του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Ομίλου καλύφθηκαν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό και αυτό έγινε ολοφάνερο από τις αντιδράσεις των μαθητών μας κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, αλλά και μετά το πέρας αυτών. Οι μαθητές συμμετείχαν στις συναντήσεις με συνέπεια και χωρίς να κάνουν απουσίες παρά μόνο για λόγους ασθένειας. Η λειτουργία του Εκπαιδευτικού Ομίλου κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα πολιτισμού και θεάτρου και να τους δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούν, να αναδείξουν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους. Τους βοήθησε να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε μία ομάδα και να πετύχουν ένα κοινό ομαδικό στόχο που απαιτεί προσήλωση, επιμονή και υπομονή για την επίτευξή του.

Όσον αφορά το σχολείο η λειτουργία του Ομίλου ενίσχυσε την εξωστρέφεια του προς την κοινωνία, αλλά και προς τα άλλα σχολεία της περιφέρειας, δίνοντας ένα παράδειγμα καλής πρακτικής στην εκπαίδευση.

Ο Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Ομίλου                                   

Σιβάκης Νικόλαος ΠΕ86

Ο Συνεργαζόμενος Εκπαιδευτικός

Γερακάκη Γεωργία ΠΕ04.01