Αρχική Ενημέρωση Δραστηριότητες Ρομποτική στο Σχολείο

Ρομποτική στο Σχολείο

83

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση μας “Ρομποτική στο σχολείο” στα πλαίσια του προγράμματος ΜΝΑΕ (Μια Νέα Αρχή στα Επαλ).

Το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει 4 υποδράσεις με τίτλους:

Μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα με τις τεχνικές περιγραφές και να δείτε τα video της παρουσίασης κάνοντας κλικ στους παραπάνω συνδέσμους.

Δυο Λόγια για την Ιδέα μας

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την εκπαίδευση των μαθητών μας  και να τους φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην σύγχρονη τεχνολογία  και στις προκλήσεις της, αποφασίσαμε να εντάξουμε σταδιακά  , τη ρομποτική στην εκπαιδευτική διαδικασία  του σχολείου μας.

Η εισαγωγή του STEM στην εκπαίδευση είναι μια καινοτόμα δραστηριότητα η οποία υιοθετείται και ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο σε κάθε βαθμίδα  εκπαίδευσης, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Οι μαθητές μέσα από αυτή τη διαδικασία  μαθαίνουν να συνεργάζονται , να διερευνούν, να πειραματίζονται , να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αξιοποιούν τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης αποκτώντας ταυτόχρονα γνώσεις και δεξιότητες.

Θεμελιώδες στοιχείο του STEM είναι η διαθεματικότητα μιας και αγγίζει πολλά και διαφορετικά γνωστικά πεδία και επιστήμες , όπως είναι tα μαθηματικά ,οι Φυσικές Επιστήμες , η Μηχανολογία, Ηλεκτρονική σχεδίαση, η Ηλεκτρολογία, η Πληροφορική κ.α.

Αυτό οδηγεί στη συνεργασία όχι μόνο  των τομέων και  ειδικοτήτων της εκπαιδευτικής μας μονάδας  αλλά και στην επαφή μας με άλλα σχολεία του Νομού, της Περιφέρειας η ακόμα και της επικράτειας  , κάτι που αποτελούσε και αποτελεί  πρωταρχικό μας μέλημα και επιδίωξη.

Μέσα από τον μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικές εκδρομές, Διαγωνισμοί, σεμινάρια, εκθέσεις) οι μαθητές αποκτούν μοναδικές εμπειρίες, παραστάσεις και βιώματα και το   σχολείο ανοίγεται στην κοινωνία  γίνεται  πιο εξωστρεφές και ταυτόχρονα διαφημίζεται βελτιώνοντας την εικόνα του.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με αυτό τον τρόπο θα πυροδοτήσουμε τον  διερευνητικό και δημιουργικό οίστρο των μαθητών μας μέσα από μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση με έμφαση στην διερευνητική μάθηση και την καινοτομία  προσφέροντάς τους ταυτόχρονα  πολύτιμες δεξιότητες και γνωστικά εφόδια.

Οι βασικοί άξονες προτεραιότητας μας είναι τέσσερεις:

  • Δημιουργία εργαστηρίου ρομποτικής
  • Συμμετοχή σε προγράμματα για την ανεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο

Παρακολούθηση webinars και δια ζώσης επιμορφωτικών σεμιναρίων για την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Γιαννακουδάκης Νικόλαος

1ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Η ιδέα αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός αυτόνομου και πλήρως αυτοματοποιημένου μέσου μαζικής μεταφοράς σταθερής διαδρομής.

2ΟΧΗΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Η ιδέα αφορά στην κατασκευή ενός αυτόνομου ερπηστριοφόρου οχήματος περισυλλογής κάδων ανακύκλωσης το οποίο θα έχει τη μορφή ενός περονοφόρου ανυψωτή (klark).

3ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ARDUINO

Ομάδες μαθητών  της Α΄ Λυκείου στα πλαίσια των μαθημάτων «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία» και «Εφαρμογές Πληροφορικής» υλοποίησαν ρομποτικές κατασκευές ανοιχτών τεχνολογιών.