Αρχική Ενημέρωση Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Waste my Love”

Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Waste my Love”

42

Τον Οκτώβριο του 2020 το σχολείο μας, αποδέχτηκε τη συμμετοχή του ως εταίρος, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ ΚΑ2/ Βασική Δράση 2: Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων, με τίτλο « Déchet mon amour – Waste my Love» και κωδικό σύμβασης 2020-1-FR01-KA229-080073_4.

Συντονιστής του σχεδίου ήταν ο Οργανισμός Lycee-Joliot-Curie από το Aubagne της Γαλλίας, ενώ τα σχολεία, Collège Ubelka από το Auriol της Γαλλίας, Cesu Valsts gimnazija από το Cesis της Λετονίας, IES HISTÓRICO PADRE SUÁREZ από τη Γρανάδα της Ισπανίας και το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης από την Ελλάδα συμμετείχαν στο πρόγραμμα ως εταίροι.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ανάδειξη της αξίας της ανακύκλωσης και η παρουσίαση καλών πρακτικών για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας, την οποία θα υιοθετήσουν ως τρόπο ζωής και στην ενήλική ζωή τους, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας στην οποία ζουν και στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα αντιμετωπίστηκε με πολύ ενθουσιασμό από τη σχολική κοινότητα και αυτό γιατί μας δόθηκε η  ευκαιρία να ανοίξουμε τα φτερά μας στον κόσμο, να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια της πόλης μας, να έλθουμε σε επαφή με συναδέλφους από την Ευρώπη, να γνωρίσουμε  διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και τέλος να  συγκρίνουμε, να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα.

Για τους μαθητές μας ήταν η ευκαιρία να επικοινωνήσουν με νέους από χώρες της Ευρώπης, να βελτιώσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες με νέα καινοτόμα προγράμματα, να μελετήσουν και να ανακαλύψουν τη γνώση μέσα από διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους πέρα από τα στενά πλαίσια του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος, να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και να ευαισθητοποιηθούν στη διαφορετικότητά τους όπως και να ξεφύγουν από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2023. Η πρωτοτυπία του θέματος, οι καινοτόμες δράσεις και η άψογη συνεργασία μεταξύ των ομάδων, ήταν στοιχεία που έκαναν το πρόγραμμα να ξεχωρίσει και να αποσπάσει  την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας e-Twinning.